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Registros recuperados : 18 | |
2. | | AZEVEDO, N. A.; ANDRADE, V. J. de; KRASSEL, A. J.; BORGES, A. C. M.; TUPY, O. Efeito da uréia e da vitamina A sobre o desempenho reprodutivo de vacas de corte. In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 24., 1987, Brasília, DF. Anais... Brasília: SBZ, 1987. p. 338. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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5. | | TUPY, O.; BORGES, A. C. M.; REGFELD, O.; LEDIC, I. L.; AZEVEDO, N. A. de; COELHO. E. N. Produção de leite, duração da lactação e intervalo entre partos de vacas mestiças hvb: gir e diferentes graus de sangue In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 26., 1989, Porto Alegre. Anais...Porto Alegre: SBZ, 1989. p.331. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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6. | | CHOW, L. A.; VALLE, M. A. G.; COELHO, S. G.; COELHO, E. N.; RUAS, J. R. M.; AZEVEDO, N. A. Transferencia de embrioes em caprinos. Relato de um caso. Revista Brasileira de Reproducao Animal, v.10, n.1, p.9-10, 1986. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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7. | | FERREIRA, M. B. D.; LOPES, B. C.; LEDIC, I. L.; FERNANDES, L. O.; SILVA, E. A.; AZEVEDO, N. A.; RIBEIRO, S. H. A.; MARQUES JUNIOR, C. A. Manejo reprodutivo de fêmeas Gir Leiteiro. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 29, n. 243, p. 109-123, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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9. | | FONSECA, V. O. da; NORTE, A. L. do; AZEVEDO, N. A. de; CHOW, L. A.; SILVA, H. C. M.; ANDRADE, V. J. de. Efeito de diferentes sistemas de amamentacao sobre o desempenho reprodutivo de vacas Zebus. In: SIMPOSIO NACIONAL DE REPRODUCAO ANIMAL, 4., 1981, Belo Horizonte. Anais. Belo Horizonte: [s.n.], 1981. p.39. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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10. | | MANCIO, A. B.; VIANA, J. de A. C.; AZEVEDO, N. A. de; REHFELD, O. A. M.; RUAS, J. R. M.; AMARAL, R. Efeitos da suplementacao com semente de soja e ureia no periodo da seca sobre o potencial reprodutivo de novilhas zebuinas. Arquivos da Escola de Veterinaria, UFMG, v.34, n.3, p.573-585, dez. 1982. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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11. | | CHOW, L. A.; VALLE, AM. A. G.; COELHO, S. G.; COELHO, E. N.; RUAS, J. R. M.; AZEVEDO, N. A. & REHFEL, O. A. M. Transferencia de embrioes em cabrinos. Relato de um caso. Revista Brasileira de Reproducao Animal, v.10, n.1, p.9-10, 1986. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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15. | | MOURA, M. M.; AZEVEDO, N. A. A.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; LOURENÇO, L. de F. H.; AMANJÁS, C. C.; SOUSA, C. L.; COSTA, N. A. da; CARVALHO, L. O. D. de M.; SANTOS, N. de F. A. dos. Rendimento e características físico-químicas de "babybúrger" elaborado com corte secundário de baby búfalo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE CARNES, 1., 2001, São Pedro, SP. Anais... São Pedro: ITAL-CTC, 2001. p. 301-302. Il. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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16. | | GRUNVALD, A. K.; LEITE, R. S.; TERRA, I. M.; CARVALHO, C. G. P. de; MANDARINO, J. M. G.; ANDRADE, C. A. B.; OLIVEIRA, A. C. B. de; RAMOS, N. P.; AMABILE, R. F.; GODINHO, C. de P. C; CARVALHO, H. W. L. de; OLIVEIRA, I. R.; AZEVEDO, N. A.; GONÇALVES, S. L. Curva de calibração para predição do teor de óleo pela análise do espectômetro de infravermelho próximo (NIR) em ensaios de competição de cultivares de girassol no Brasil. In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DO GIRASSOL, 18.; SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE A CULTURA DO GIRASSOL, 6., 2009, Pelotas. Anais... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2009. p. 51-57. Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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17. | | GRUNVALD, A. K.; LEITE, R. S.; TERRA, I. M.; CARVALHO, C. G. P. de; MANDARINO, J. M. G.; ANDRADE, C. A. B.; OLIVEIRA, A. C. B. de; RAMOS, N. P.; AMABILE, R. F.; GODINHO, V. de P. C.; CARVALHO, H. W. L. de; OLIVEIRA, I. R. de; AZEVEDO, N. A.; GONCALVES, S. L. Curva de calibração para predição do teor de óleo pela análise do espectrômetro de infravermelho próximo (NIR) em ensaios de competição de cultivares de girassol no Brasil. In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DO GIRASSOL, 18.; SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE A CULTURA DO GIRASSOL, 6., 2009, Pelotas. Anais... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2009. p. 51-58. p. 51-58. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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18. | | GRUNVALD, A. K.; LEITE, R. S.; TERRA, I. M.; CARVALHO, C. G. P. de; MANDARINO, J. M. G.; ANDRADE, C. A. B.; OLIVEIRA, A. C. B. de; RAMOS, N. P.; AMABILE, R. F.; GODINHO, V. de P. C.; CARVALHO, H. W. L. de; OLIVEIRA, I. R. de; AZEVEDO, N. A.; GONCALVES, S. L. Curva de calibração para predição do teor de óleo pela análise do espectrômetro de infravermelho próximo (NIR) em ensaios de competição de cultivares de girassol no Brasil. In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DO GIRASSOL, 18.; SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE A CULTURA DO GIRASSOL, 6., 2009, Pelotas. Anais... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2009. p. 51-58. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Soja. |
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Registros recuperados : 18 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Suínos e Aves. Para informações adicionais entre em contato com cnpsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
22/11/2019 |
Data da última atualização: |
10/03/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
VIANA, C.; SERENO, M. J.; BERSOT, L. dos S.; KICH, J. D.; NERO, L. A. |
Afiliação: |
CIBELI VIANA, UFV; MALLU JAGNOW SERENO, UFPR; LUCIANO DOS SANTOS BERSOT, UFPR; JALUSA DEON KICH, CNPSA; LUIS AUGUSTO NERO, UFV. |
Título: |
Comparison of meat juice serology and bacteriology for surveillance of salmonella in the Brazilian pork production chain. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Foodborne Pathogens and Disease, v. 17, n. 3, p. 194-201, 2020. |
DOI: |
10.1089/fpd.2019.2712 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: This study assessed an enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) based assay to detect Salmonella in swine as a potential tool to predict the presence of Salmonella in swine carcasses. The following samples were collected from 10 swine batches: blood (n = 100); environment (barn floor, n = 10, and lairage floor, n = 10); meat juice (n = 100, obtained after defrosting of diaphragm); tonsils (n = 100); mesenteric lymph nodes (MLNs) (n = 100); and carcasses after bleeding (n = 100), after singeing (n = 100), after evisceration (n = 100), and after final rinsing (n = 100). Blood and meat juice were subjected to ELISA to detect antibodies against Salmonella, and other samples were subjected to Salmonella detection by ISO 6579. Salmonella was detected in 3 samples from barn floors, 7 lairage floors, 45 tonsils, 43 MLNs and in 3 carcasses. Based on ELISA, Salmonella positive samples were: 86 and 46 blood serum (20% and 40% cut-offs) and 68 and 46 meat juice (20% and 40% cut-offs). Optical density readings from blood serum and meat juice presented a high and significant correlation (r = 0.93, p < 0.001), and a substantial agreement for Salmonella detection (K = 0.69, ELISA 40% cut-off). The agreement between ELISA and microbiological analysis for Salmonella detection in pig carcasses were absent or poor, with the exception of results obtained by ELISA 40% cut-off from blood serum and meat juice with MLNs (K = 0.49 and 0.50, respectively) and tonsils (K = 0.29 and 0.30, respectively). Based on the obtained results, meat juice can be considered an alternative to blood serum as a matrix for ELISA for preliminary detection of Salmonella, allowing the identification of potential sources of contamination during slaughtering. MenosAbstract: This study assessed an enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) based assay to detect Salmonella in swine as a potential tool to predict the presence of Salmonella in swine carcasses. The following samples were collected from 10 swine batches: blood (n = 100); environment (barn floor, n = 10, and lairage floor, n = 10); meat juice (n = 100, obtained after defrosting of diaphragm); tonsils (n = 100); mesenteric lymph nodes (MLNs) (n = 100); and carcasses after bleeding (n = 100), after singeing (n = 100), after evisceration (n = 100), and after final rinsing (n = 100). Blood and meat juice were subjected to ELISA to detect antibodies against Salmonella, and other samples were subjected to Salmonella detection by ISO 6579. Salmonella was detected in 3 samples from barn floors, 7 lairage floors, 45 tonsils, 43 MLNs and in 3 carcasses. Based on ELISA, Salmonella positive samples were: 86 and 46 blood serum (20% and 40% cut-offs) and 68 and 46 meat juice (20% and 40% cut-offs). Optical density readings from blood serum and meat juice presented a high and significant correlation (r = 0.93, p < 0.001), and a substantial agreement for Salmonella detection (K = 0.69, ELISA 40% cut-off). The agreement between ELISA and microbiological analysis for Salmonella detection in pig carcasses were absent or poor, with the except... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Bacteriologia; Cadeia Produtiva; Carne; Elisa; Enzima; Salmonella; Suíno; Técnica Imunoenzimática. |
Thesaurus NAL: |
Bacteriology; Disease surveillance; Enzyme-linked immunosorbent assay; Isolation techniques; Pork. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02918naa a2200337 a 4500 001 2114901 005 2020-03-10 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1089/fpd.2019.2712$2DOI 100 1 $aVIANA, C. 245 $aComparison of meat juice serology and bacteriology for surveillance of salmonella in the Brazilian pork production chain.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aAbstract: This study assessed an enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) based assay to detect Salmonella in swine as a potential tool to predict the presence of Salmonella in swine carcasses. The following samples were collected from 10 swine batches: blood (n = 100); environment (barn floor, n = 10, and lairage floor, n = 10); meat juice (n = 100, obtained after defrosting of diaphragm); tonsils (n = 100); mesenteric lymph nodes (MLNs) (n = 100); and carcasses after bleeding (n = 100), after singeing (n = 100), after evisceration (n = 100), and after final rinsing (n = 100). Blood and meat juice were subjected to ELISA to detect antibodies against Salmonella, and other samples were subjected to Salmonella detection by ISO 6579. Salmonella was detected in 3 samples from barn floors, 7 lairage floors, 45 tonsils, 43 MLNs and in 3 carcasses. Based on ELISA, Salmonella positive samples were: 86 and 46 blood serum (20% and 40% cut-offs) and 68 and 46 meat juice (20% and 40% cut-offs). Optical density readings from blood serum and meat juice presented a high and significant correlation (r = 0.93, p < 0.001), and a substantial agreement for Salmonella detection (K = 0.69, ELISA 40% cut-off). The agreement between ELISA and microbiological analysis for Salmonella detection in pig carcasses were absent or poor, with the exception of results obtained by ELISA 40% cut-off from blood serum and meat juice with MLNs (K = 0.49 and 0.50, respectively) and tonsils (K = 0.29 and 0.30, respectively). Based on the obtained results, meat juice can be considered an alternative to blood serum as a matrix for ELISA for preliminary detection of Salmonella, allowing the identification of potential sources of contamination during slaughtering. 650 $aBacteriology 650 $aDisease surveillance 650 $aEnzyme-linked immunosorbent assay 650 $aIsolation techniques 650 $aPork 650 $aBacteriologia 650 $aCadeia Produtiva 650 $aCarne 650 $aElisa 650 $aEnzima 650 $aSalmonella 650 $aSuíno 650 $aTécnica Imunoenzimática 700 1 $aSERENO, M. J. 700 1 $aBERSOT, L. dos S. 700 1 $aKICH, J. D. 700 1 $aNERO, L. A. 773 $tFoodborne Pathogens and Disease$gv. 17, n. 3, p. 194-201, 2020.
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